Maaş 100 milyon zarar 1.5 trilyon

Merkez Bankası Üst Yönetimine 100 Milyon TL Brüt Maaş Ödendi

2023 ve 2024 yıllarında iktidarın yanlış politikaları nedeniyle toplamda 1 trilyon 518 milyar lira zarar eden Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) üst yönetimine toplamda 100 milyon 181 bin lira brüt maaş ödendi. 2024 yılında Merkez Bankası’nda çalışan 3 bin 892 kişinin aylık kişi başı ortalama brüt maaşı ise 202 bin 730 lira olarak gerçekleşti. Yüksek maaş ve teşvik ödemelerinin etkisiyle, ortalama maaş seviyeleri artmış durumda.

YÜZDE 73 ZAM

Merkez Bankası’nın üst düzey yönetiminde Başkan ve 2 başkan yardımcısının yanı sıra Banka Meclisi ve Para Politikası Kurulu (PPK) üyeleri ile denetleme kurulu üyeleri bulunmaktadır. Aslında üst yönetimde 10 yönetici ve 4 denetleme kurulu üyesi görev yapmaktadır, çünkü yöneticiler birden fazla koltukta görev almaktadır.

Siyasi kararlar sonucu faizlerin ani düşürülmesi ve Kur Korumalı Mevduat’ın (KKM) yüksek maliyeti nedeniyle, Merkez Bankası 2023’te 818.2 milyar, 2024’te ise 700.3 milyar lira zarar etmiştir. 2023 yılında üst düzey yöneticilere toplamda 36.8 milyon TL maaş ödenirken, 2024 yılında Cumhurbaşkanı kararıyla yöneticilere yüzde 73 zam yapılarak brüt maaş ödemesi 63 milyon 425 bin liraya yükseltilmiştir. 2024 yılında ise üst yöneticilere yapılan aylık maaş ve ek ödemeler detaylı olarak kamuoyuna açıklanmamıştır. Ancak, 63 milyon 425 bin liranın yaklaşık 17.4 milyon lirasının başkan ve iki başkan yardımcısına, 46 milyon lirasının ise Banka Meclisi ve PPK üyeleri ile denetleme kurulu üyelerine paylaştırıldığı tahmin edilmektedir. Bu hesaplama ile 2024 yılında, TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın yıllık 6.5 milyon lira, başkan yardımcıları Cevdet Akçay ve Hatice Karahan’ın da 5.5 milyon lira civarında ücret aldığı tahmin edilmektedir.

Personele Yüzde 109 Zam

2024 yılında Merkez Bankası’ndaki çalışan sayısı 57 kişi artarak 3 bin 892’ye yükselirken, ücret ve maaş gideri de yüzde 109 artarak 9 milyar 468 milyon liraya çıkmıştır. Personel giderlerindeki enflasyondan arındırılmış ‘reel’ artış da yüzde 31 olarak hesaplanmıştır. Raporlara göre, üst düzey yönetim haricinde 2024 yılında personele kişi başı ortalama aylık maaş ödemesi 202 bin 730 lira olmuştur. Ancak yüksek ortalama maaş seviyesi genel müdürler, genel müdür yardımcıları ve şube müdürlerinin yüksek maaş ve prim almasından kaynaklanmaktadır.

Related Posts

Intel’de büyük değişim: İşten çıkarma dalgası ve ofise dönüş zorunluluğu

Çip devi Intel, CEO Lip-Bu Tan yönetiminde yeniden yapılanmaya hız verdi. Haftada dört gün ofisten çalışma zorunluluğu getiren şirket, çalışanlarının yüzde 20’sini işten çıkarmaya hazırlanıyor.

Tarife savaşında kâr-zarar hesabı

ABD ile süregelen ticaret savaşının belirli sektörlerde ağır ekonomik sonuçlara yol açması, Çin’i bazı gümrük vergilerini gözden geçirmeye itti.

Borsa günün ilk yarısında geriledi: Küresel piyasalar pozitif seyrediyor

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,1 değer kaybederek 9.481,33 puana indi.

Metro Türkiye, Türk Somonu’nu tezgahlara taşımaya başladı: “Gelecek nesillere bırakılması gereken değer”

Metro Türkiye, Samsun’da çevreci yöntemlerle yetiştirdiği Metro Premium Türk Somonu’nun ilk hasadını gerçekleştirdi. 350 tonluk üretimde deniz ekosistemi korunurken, gerçekleştirilen 350 tonluk hasatla 250 ton deniz balığının da yem olmasının önüne geçildiği açıklandı.

‘POS cihazları üzerinden kara para aklama’ iddialarına MASAK’tan yalanlama

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığınca, bazı çevreler tarafından dile getirilen “Türkiye kara para ağına sürükleniyor” iddialarının gerçeği yansıtmadığı bildirilerek, “MASAK, adli mercilerimiz ve kolluk kuvvetlerimizle sıkı işbirliği içinde kara parayla mücadelesini kesintisiz bir biçimde sürdürmektedir.” ifadesi kullanıldı.

Deprem fırsatçısı ev sahiplerine soğuk duş! Korkunun bile ticaretini yapıyoruz

İstanbul’da 23 Nisan çarşamba günü meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından vatandaşların farklı şehirlere yönelmesi, bu bölgelerde konut ve kira fiyatlarında ani artışlara yol açtı. Ticaret Bakanlığı ve emlak sektörü temsilcileri, yaşanan fiyat artışlarını “fırsatçılık” olarak nitelendirerek ciddi uyarılarda bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir