Her 10 otomobilden 6’sı yurt dışına gönderildi

Türkiye’de Otomotiv Sektoru İlk Çeyrekte Güçlü Büyümeye Devam Ediyor

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye’de bu yılın ilk çeyreğinde toplamda 352 bin 299 araç üretildi. Bu üretimde 220 bin 927 otomobil yer alırken, geri kalan kısmı traktör üretiminden oluştu.

İlk çeyrekte üretilen araçların yüzde 73’ü, yani 257 bin 212 adeti yurtdışına ihraç edildi. Otomobil üretiminde ise 220 bin 927 aracın 149 bin 843’ü ihraç edildi.

OYAK Renault Otomobillerde Lider Konumunu Koruyor

Otomobil üretiminde en fazla adetle 90 bin 245 araçla Bursa’da faaliyet gösteren OYAK Renault liderliği sürdürdü. OYAK Renault’un toplam otomobil üretimindeki payı yüzde 40,8 olarak belirlendi.

Hyundai Motor Türkiye, 61 bin 800 otomobil üretimiyle ikinci sırada yer alırken, üçüncü sırayı 50 bin 585 otomobil üretimiyle Sakarya’da bulunan Toyota ve dördüncü sırayı 18 bin 297 otomobil üretimiyle Bursa’daki TOFAŞ aldı.

Bursa’da ise ocak-mart döneminde 108 bin 542 otomobil üretildi ve Türkiye genelindeki otomobil üretiminin yüzde 49,1’i bu kentte gerçekleşti.

Bursa, Türkiye’nin Otomobil İhracatında Önemli Rol Oynuyor

Bursa’nın liderliğini sürdüren OYAK Renault, otomobil ihracatında da 64 bin 828 adetle ilk sırada yer aldı. Hyundai Motor Türkiye ikinci, Toyota üçüncü ve TOFAŞ ise dördüncü sırada bulunuyor.

Bu yılın ilk 3 ayında Bursa’dan yapılan otomobil ihracatı, Türkiye’nin toplam otomobil ihracatının yüzde 44’ünü oluşturdu. Kentte üretilen otomobillerin yüzde 60,66’sı yurtdışına gönderildi.

Bursa, günlük olarak 1206 aracı üretim bandından indirirken, 731,6 otomobili de dış satış yaparak ihracatını sürdürdü. Kentin bir saat içinde yurtdışına gönderdiği otomobil sayısı ise 30,48 oldu.

Related Posts

Borsa haftaya yükselişle başladı: 28 Nisan 2025 Pazartesi Borsa İstanbul’da son durum

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 0,26 yükselişle 9.457,25 puandan başladı.

Demir ağlarda yerlilik arttı, yurt dışına bağımlılık azaldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yeni teknolojilerin ülkeye kazandırılması, yurt dışına bağımlılığın azaltılması, cari açığın düşürülmesi için milli-yerli üretim politikalarının ön plana çıkarıldığını belirterek, “İnşa ettiğimiz yüksek hızlı tren, hızlı tren ve konvansiyonel tren hatlarıyla yerlilik oranımız, elektrifikasyonda yüzde 10’dan yüzde 95’lere, sinyalizasyonda yüzde 17’den yüzde 35’lere, üstyapıda yüzde 11’den yüzde 95’lere, altyapıda yüzde 96’dan yüzde 100’lere yükseldi.” dedi.

EPDK Kurul kararları – 27 Nisan 2025

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), bazı akaryakıt ve doğal gaz dağıtım şirketlerinin depolama ve perakende satış tarifelerinde değişikliğe gitti.

Osman Boyner’e hüzünlü veda

Önceki gün 99 yaşında vefat eden Boyner Holding ve TÜSİAD kurucu isimlerinden Osman Boyner dün son yolculuğuna uğurlandı.

Yahoo, Chrome’a talip oldu

Yahoo, Chrome web tarayıcısına talip olduğunu açıkladı. Özel sermaye şirketi Apollo Global Management tarafından desteklenen Yahoo Inc., mahkemenin Google’ın Chrome web tarayıcısını elden çıkarmasını zorunlu kılarsa teklif vermeye hazır olduklarını bildirdi.

Intel’de büyük değişim: İşten çıkarma dalgası ve ofise dönüş zorunluluğu

Çip devi Intel, CEO Lip-Bu Tan yönetiminde yeniden yapılanmaya hız verdi. Haftada dört gün ofisten çalışma zorunluluğu getiren şirket, çalışanlarının yüzde 20’sini işten çıkarmaya hazırlanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir