İşte Türkiye’nin aksine Almanya’da kolon kanserinden ölen insan sayısının giderek azalmasının nedeni

Almanya’da kolon kanserine bağlı ölüm oranlarında son 20 yılda dikkate değer bir düşüş gözlemlendi.

Federal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, 2003 yılında bu hastalıktan hayatını kaybedenlerin sayısı Almanya’da 28 bin 900 iken, 2023 yılında bu sayı yüzde 17’lik bir azalmayla yaklaşık 24 bin 100’e geriledi.

Bu olumlu gelişme, kanserden ölenlerin toplam sayısının aynı dönemde yüzde 10 artarak 209 bin 300’den 230 bin 300’e çıkmasıyla daha da dikkat çekici hale geliyor. Ancak kolorektal kanser, akciğer ve bronş kanserlerinden sonra kanser kaynaklı ölümlerde en sık görülen ikinci neden olmayı sürdürüyor.

Almanya’da kolon kanseri vakaları neden azalıyor?

Kanser Kayıt Veri Merkezi Başkanı Klaus Kraywinkel, SPIEGEL’e verdiği röportajda, kolorektal kanserden kaynaklanan ölüm oranlarındaki düşüşte erken teşhisin geniş çapta uygulanmasının kritik rol oynadığını belirtti. Kraywinkel, ‘Yıllardır sadece ölüm oranları değil, yeni vaka sayıları da benzer şekilde azalıyor,’ diyerek bu eğilimin, daha etkili önleme stratejilerinin bir sonucu olduğunu vurguladı.

2003 yılından itibaren sağlık sigorta şirketleri tarafından koruyucu bir hizmet olarak finanse edilen kolonoskopiler, sadece daha sık yapılmakla kalmıyor, aynı zamanda semptomların netleştirilmesi amacıyla daha yaygın bir şekilde kullanılıyor. Bu yöntemle, kolon polipleri gibi kanserin erken habercisi olan unsurlar tespit edilip çıkarılabiliyor ve hastalığın oluşması önlenebiliyor.”

Yaklaşık yirmi yıl önce, emeklilik düzenlemelerinin genişletilmesinden önce Almanya, kolon kanseri ölümleri açısından diğer Avrupa ülkelerine kıyasla oldukça dezavantajlı bir konumdaydı. Ancak Kanser Kayıt Veri Merkezi Başkanı Klaus Kraywinkel’e göre, o tarihten bu yana Almanya’da kolon kanserinden kaynaklanan ölüm oranları Avrupa Birliği ortalamasına kıyasla çok daha keskin bir düşüş gösterdi. Avrupa’nın genelinde kolonoskopi, Almanya’daki gibi erken teşhis amacıyla yaygın bir şekilde uygulanmıyor.

Kolonoskopi yaş sınırı düşüyor

Öte yandan, nisan ayından itibaren kadınlar için koruyucu kolonoskopi yaş sınırı 55’ten 50’ye düşürülecek. Bu değişiklik, erkekler için de aynı yaş sınırının geçerli olmasıyla eşitlik sağlayacak.

Hermann Brenner, kolorektal kanserden kaynaklanan ölümlerin azaltılmasında, özellikle genç hastalarda elde edilecek ilerlemenin önemine dikkat çekiyor.
Alman Kanser Araştırma Merkezi’nden bir epidemiyolog ise yaşlı nüfusun artışının daha büyük bir sorun teşkil ettiğini vurguluyor. Yaşlanan toplum nedeniyle ölüm oranlarının önümüzdeki yıllarda tekrar yükselme ihtimali bulunuyor. Bu durum, aslında 2000’li yıllardan beri öngörülen bir gelişmeydi ve 2003’ten itibaren gözlemlenen düşüşü daha çarpıcı bir hale getiriyor. Uzmanlar, bu olası artışı önlemek için kolorektal kanser taramalarının gelecekte çok daha yaygın bir şekilde uygulanması gerektiğine dikkat çekiyor.”

Related Posts

Testosteron tedavisi: İğne mi, risk mi?

Doğal yollar sonuç vermezse testosteron tedavisi seçenek olabilir. Ancak etkisi kadar riski de uzman kontrolü gerektirir. Hormon tedavisi yalnızca kan testiyle doğrulanmış vakalarda ve düzenli doktor takibiyle uygulanmalı Her yaşa uygun olmayabilir.

Prof. Dr. Boyraz: Her 10 çocuktan 1’i obez

Prof. Dr. Boyraz: Her 10 çocuktan 1’i obez

Yattığınız yerde postürünüz çökmesin! Bozukluk uykuda başlıyor, düzeltmek kolay

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

Kurban eti nasıl pişirilmeli? Uzmanı açıkladı: ‘Mutlaka haşlayın, dinlenmesi şart’

Kurban Bayramı gibi etin yoğun tüketildiği dönemlerde pişirme yöntemlerinin sağlık açısından büyük önem taşıdığını belirten Beslenme Uzmanı Öğr. Gör. Kübra Şahin, Kurban Bayramı’nda sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Çocuğum hangi sporu yapsın? Genetiğin şifresi yol haritasını çiziyor

Yapay zeka destekli genetik testler, sporcuların potansiyelini ortaya koyarak başarıya giden yolu bilimsel verilerle çiziyor. Prof. Dr. Zeynep Ocak, bu testlerin çocukların hangi spor dalında parlayabileceğini, sakatlık risklerini ve en uygun antrenman yöntemlerini belirlemede nasıl bir rehber olduğunu anlattı.

Dijital kalabalıkta hepimiz yalnızız!

Dijital iletişim araçları herkesi birbirine bağlı gibi gösterse de, gerçek ilişkiler giderek yüzeyselleşiyor. Sosyal medyanın bağ kurma vaadinin yerini “beğenilme yarışına” bıraktığını belirten Uzman Psikolog Gizem Ünveren, insanların kalabalıkta kendini yalnız hissettiğini söyledi. Sürekli ekrana odaklanmanın yüzyüze iletişimi zayıflattığını ifade eden Ünveren, yalnızlığın modern hayatın kaçınılmaz sonucu olduğuna dikkat çekti. Ünveren’e göre bu durum bilinçli ekran kullanımı, sosyal etkinlikler ve empatiyle aşılabilir.