İşte Türkiye’nin aksine Almanya’da kolon kanserinden ölen insan sayısının giderek azalmasının nedeni

Almanya’da kolon kanserine bağlı ölüm oranlarında son 20 yılda dikkate değer bir düşüş gözlemlendi.

Federal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, 2003 yılında bu hastalıktan hayatını kaybedenlerin sayısı Almanya’da 28 bin 900 iken, 2023 yılında bu sayı yüzde 17’lik bir azalmayla yaklaşık 24 bin 100’e geriledi.

Bu olumlu gelişme, kanserden ölenlerin toplam sayısının aynı dönemde yüzde 10 artarak 209 bin 300’den 230 bin 300’e çıkmasıyla daha da dikkat çekici hale geliyor. Ancak kolorektal kanser, akciğer ve bronş kanserlerinden sonra kanser kaynaklı ölümlerde en sık görülen ikinci neden olmayı sürdürüyor.

Almanya’da kolon kanseri vakaları neden azalıyor?

Kanser Kayıt Veri Merkezi Başkanı Klaus Kraywinkel, SPIEGEL’e verdiği röportajda, kolorektal kanserden kaynaklanan ölüm oranlarındaki düşüşte erken teşhisin geniş çapta uygulanmasının kritik rol oynadığını belirtti. Kraywinkel, ‘Yıllardır sadece ölüm oranları değil, yeni vaka sayıları da benzer şekilde azalıyor,’ diyerek bu eğilimin, daha etkili önleme stratejilerinin bir sonucu olduğunu vurguladı.

2003 yılından itibaren sağlık sigorta şirketleri tarafından koruyucu bir hizmet olarak finanse edilen kolonoskopiler, sadece daha sık yapılmakla kalmıyor, aynı zamanda semptomların netleştirilmesi amacıyla daha yaygın bir şekilde kullanılıyor. Bu yöntemle, kolon polipleri gibi kanserin erken habercisi olan unsurlar tespit edilip çıkarılabiliyor ve hastalığın oluşması önlenebiliyor.”

Yaklaşık yirmi yıl önce, emeklilik düzenlemelerinin genişletilmesinden önce Almanya, kolon kanseri ölümleri açısından diğer Avrupa ülkelerine kıyasla oldukça dezavantajlı bir konumdaydı. Ancak Kanser Kayıt Veri Merkezi Başkanı Klaus Kraywinkel’e göre, o tarihten bu yana Almanya’da kolon kanserinden kaynaklanan ölüm oranları Avrupa Birliği ortalamasına kıyasla çok daha keskin bir düşüş gösterdi. Avrupa’nın genelinde kolonoskopi, Almanya’daki gibi erken teşhis amacıyla yaygın bir şekilde uygulanmıyor.

Kolonoskopi yaş sınırı düşüyor

Öte yandan, nisan ayından itibaren kadınlar için koruyucu kolonoskopi yaş sınırı 55’ten 50’ye düşürülecek. Bu değişiklik, erkekler için de aynı yaş sınırının geçerli olmasıyla eşitlik sağlayacak.

Hermann Brenner, kolorektal kanserden kaynaklanan ölümlerin azaltılmasında, özellikle genç hastalarda elde edilecek ilerlemenin önemine dikkat çekiyor.
Alman Kanser Araştırma Merkezi’nden bir epidemiyolog ise yaşlı nüfusun artışının daha büyük bir sorun teşkil ettiğini vurguluyor. Yaşlanan toplum nedeniyle ölüm oranlarının önümüzdeki yıllarda tekrar yükselme ihtimali bulunuyor. Bu durum, aslında 2000’li yıllardan beri öngörülen bir gelişmeydi ve 2003’ten itibaren gözlemlenen düşüşü daha çarpıcı bir hale getiriyor. Uzmanlar, bu olası artışı önlemek için kolorektal kanser taramalarının gelecekte çok daha yaygın bir şekilde uygulanması gerektiğine dikkat çekiyor.”

Related Posts

İstanbul’daki gıdalarda yüksek pestisit çıkması ne anlama geliyor?

Greenpeace Türkiye’nin bu yıl yayımladığı “Pestisitler ve Çocuklar” raporuna göre, İstanbul’da satılan 14 farklı sebze ve meyvede sağlığı tehdit edebilecek düzeyde pestisit kalıntısı tespit edildi.

Grip mevsimi uzadı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Doç. Dr. Mustafa Doğan, 2025’te grip mevsiminin oldukça uzadığını belirterek, “Mayıs ayının ortalarında olmamıza rağmen hala hatırı sayılır sayıda üst solunum yolları şikayeti ile hastalar hastanelere başvurmakta, sağlık kuruluşlarına başvurarak destek istemekteler” dedi.

Duşta yapılan bu hata sağlığa darbe! Uzmanı uyardı: ‘Yıllar içinde böbrekleri bitiriyor’

Duşta idrar yapma, birçok kişinin farkında olmadan benimsediği bir alışkanlık olabilir. Ancak sağlık uzmanları bu davranışın ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini belirtiyor. Amerikalı ürojinekolog Dr. Teresa Irwin de duşta idrar yapma alışkanlığı hakkında takipçilerine uyarılarda bulundu.

Uzmanı uyardı: Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir

Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Akranlarınıza göre daha çabuk yoruluyorsanız, efor sırasında nefes darlığı hissediyorsanız, tek yastıkla yatmakta zorlanıyorsanız bunun sebebini mutlaka araştırın. Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir. Bazen, bu tanının gecikmesi tedavi fırsatının büyük ölçüde kaçmasıyla da sonuçlanabilir” dedi.

Şok diyet uyarısı: Hızlı kilo kaybı sağlığınızdan etmesin!

Yaz ayları yaklaşırken hızlı kilo verme isteği artıyor. Ancak uzmanlar, şok diyetlerin bağışıklık sisteminden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getirdiğini vurguluyor.

Bardağın içinde jele dönüyor! Suda şişen mucize: Magnezyumu roketliyor

Yaşam trendlerinin öncüsü haline gelen chia tohumu, küçük boyutuna rağmen büyük faydalarıyla dikkat çekiyor. Özellikle suda bekletilerek tüketildiğinde jel kıvamına gelen chia tohumu, magnezyum depolarını fulleyen faydalı bir etkiye sahip. Ancak tek faydası bununla sınırlı kalmıyor, vücuda sayısız etkisi var. İşte chia tohumunun etkileri ve doğru tüketim yöntemi.