Alerjiniz gece daha da zorluyor olabilir?

Özellikle bahar alerjisi olanların şu günlerde daha da belirgin hissettiği gece artan burun tıkanıklığı uykuya geçişi de zorlaştırır.

Solunum alerjisi nedir?

Alerji, vücudun alerjen adı verilen yabancı maddelere karşı gösterdiği uygunsuz bağışıklık reaksiyonudur. Bağışıklık sisteminin bozulması nedeniyle normalde zararsız görünen maddelere karşı bazı kimselerde aşırı tepki ortaya çıkar. Bu tepki bazen ciltte ürtiker veya dermatit şeklinde, ödem ya da döküntülerle, solunum yolunda rinit veya astım şeklinde ya da genel ve şiddetli olarak da anaflaktik şok şeklinde kendini gösterir. Rinit, burun tıkanıklığına yol açan, burun içi dokunun şişmesiyle kendini gösteren bir alerjik olaydır. Beraberinde burunda kaşıntı ve akıntı da olabilir.

Solunum alerjisi genellikle soluduğumuz havada bulunan belirli alerjenlerin solunması ile bağlantılıdır. İlkbahar ve yaz aylarında alerjik rinitin sorumlusu daha çok polenlerdir. Kış aylarında kapalı mekanlarda daha fazla zaman geçirdiğimiz için evlerimizde havalandırma eksikliğinden kaynaklanan kirlilik, tütün, toz akarları, hayvan tüyleri, küf, temizlik ürünleri ve kozmetik ürünleri, bitkiler ve hatta yanıcı gazlar solunum yollarını tahriş ederek alerjiye de neden olabilir.

Alerjik rinit gece uyutmuyor

Çünkü tıkalı burunla rahat nefes alamazsınız ve gece yatınca bu tıkanıklık daha da artar. Çareyi de biraz içinde barındıran sebeplerine gelin daha detaylı bakalım.

Vücudumuzda uyanma ve uyku aşamalarını belirleyen bir ritim vardır. Biyolojik saatimiz veya Sirkadiyen ritim olarak adlandırılan bu döngü hem alerjileri hem de uykuyu etkiler. Örneğin, uyku eksikliği ve bağışıklık reaksiyonları üzerinde doğrudan etkiye sahip olan yangısal bir reaksiyonu şiddetlendirebilir.
Ayrıca burada hem alerjik reaksiyonlarda hem de uyku-uyanıklık döngüsünün düzenlenmesinde rol oynayan, histamin adı verilen bileşenin de etkisi söz konusudur. Bu etki doğrudan uyku bozukluklarına yol açan rinit belirtilerine neden olabilir. Nitekim alerjisi olan bir kişinin bu alerjenle karşılaştığında, bağışıklık sistemi burun, boğaz, bronşların iç dokusunda bir yangı oluşturarak kendini savunmaya çalışır ve buralarda “histamin” salınır. Histamin seviyelerindeki bu artış, kan damarlarının genişlemesine ve salgıların artmasına neden olur ve burun tıkanır. Yatmaya bağlı olarak yerçekiminin değişmesiyle burun içi dokunun kanlanması artar böylece şişlik daha da artar. Bunun yanı sıra beyindeki uyku kaçıran histamin reseptörleri bolca salınan histaminle uykuya dalmayı iyice zorlaştırır. (Antihistaminik yani alerji ilaçlarının uyku vermesi bu yüzündendir.)

Ayrıca çarşaf, yastık kılıfı ve tüm yatak takımındaki alerjen etki gösteren akarların, yatak odasında bulundurduğumuz ve yine toz, polen gibi alerjenleri taşıyan giysilerimizin de bu şikayetleri artıracağını unutmamalıyız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx