Astım tanısı konuldu, gerçek 1,5 yıl sonra ortaya çıktı: ‘Silikon olduğunu tespit ettik’

İnsan Haberi: Diş Ölçüsü Gitti, Akciğerde Silikon Çıktı

Diyarbakır’da yaşanan olayda, 50 yaşındaki İ.U., 2023 yılının Ekim ayında diş çekiminden sonra implant ölçüsüne gitti. Ancak, bu işlem sırasında uygulanan silikon ölçüm maddesini farkında olmadan yuttu. Bir süre sonra nefes darlığı ve öksürük şikayetleriyle hastaneye başvuran İ.U.’ya astım teşhisi konuldu.

İHA’nın aktardığı habere göre, 1,5 yıldır tedavi gören İ.U., Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit’in muayenehanesine gittiğinde yapılan tetkikler sonucunda gerçek şaşırtıcı bir durumu ortaya çıkardı. Yapılan tomografi ve bronskopik incelemelerde, akciğerde yer edinen maddenin yutulan silikon olduğu tespit edildi. Silikonun çıkarılmasının ardından İ.U.’nun şikayetlerinin geçtiği belirtildi.

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, hastanın diş ölçümü için implant tedavisine gittiğini ve bu süreçte kullanılan silikonlu diş ölçüm maddesinin akciğere kaçtığını söyledi. Hastanın, maddenin akciğere ulaştığını hissettiğini ancak fark edilmediğini belirten Prof. Şenyiğit, maddenin akciğerde uzun süre kaldığını vurguladı.

Prof. Şenyiğit, maddenin zaman içinde akciğer yapısını aldığını ve yabancı bir madde olarak orada kaldığını ifade ederek, durumu şöyle açıkladı: “Maalesef hastamıza 2 yıldan beri astım teşhisi konulmuş ve sürekli tedavi uygulanmıştır. Hastamızın tomografisinde sağ akciğer ana bronşunda şüpheli bir lezyon gördük. Yaptığımız bronskopik incelemede yabancı maddenin silikon olduğunu belirledik. Maddenin çıkarılmasının ardından hastada rahatlama oldu.”

Diş ölçümlerinde kullanılan silikona dikkat çeken Prof. Şenyiğit, şunları söyledi: “Bu yumuşak madde, akciğere kaçabilir. Bronş yapısını alarak uzun süre kendini belli etmeyebilir. Nefes darlığı ve öksürük gibi belirtiler görüldüğünde mutlaka dikkatli olunmalıdır. Hasta, silikonun çıkarılmasının ardından rahatladığını ifade ediyor. Bu tür durumlarda erken müdahale önemlidir.”

(İHA)

Related Posts

Prof. Dr. Boyraz: Her 10 çocuktan 1’i obez

Prof. Dr. Boyraz: Her 10 çocuktan 1’i obez

Yattığınız yerde postürünüz çökmesin! Bozukluk uykuda başlıyor, düzeltmek kolay

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

Kurban eti nasıl pişirilmeli? Uzmanı açıkladı: ‘Mutlaka haşlayın, dinlenmesi şart’

Kurban Bayramı gibi etin yoğun tüketildiği dönemlerde pişirme yöntemlerinin sağlık açısından büyük önem taşıdığını belirten Beslenme Uzmanı Öğr. Gör. Kübra Şahin, Kurban Bayramı’nda sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Çocuğum hangi sporu yapsın? Genetiğin şifresi yol haritasını çiziyor

Yapay zeka destekli genetik testler, sporcuların potansiyelini ortaya koyarak başarıya giden yolu bilimsel verilerle çiziyor. Prof. Dr. Zeynep Ocak, bu testlerin çocukların hangi spor dalında parlayabileceğini, sakatlık risklerini ve en uygun antrenman yöntemlerini belirlemede nasıl bir rehber olduğunu anlattı.

Dijital kalabalıkta hepimiz yalnızız!

Dijital iletişim araçları herkesi birbirine bağlı gibi gösterse de, gerçek ilişkiler giderek yüzeyselleşiyor. Sosyal medyanın bağ kurma vaadinin yerini “beğenilme yarışına” bıraktığını belirten Uzman Psikolog Gizem Ünveren, insanların kalabalıkta kendini yalnız hissettiğini söyledi. Sürekli ekrana odaklanmanın yüzyüze iletişimi zayıflattığını ifade eden Ünveren, yalnızlığın modern hayatın kaçınılmaz sonucu olduğuna dikkat çekti. Ünveren’e göre bu durum bilinçli ekran kullanımı, sosyal etkinlikler ve empatiyle aşılabilir.

Ağızdan nefes almak dişleri çürütüyor! Diş gıcırdatanlar da bu gruba dahil

Diş hekimleri, iyi niyetli alışkanlıkların bile zamanla dişlerinize ve diş etlerinize zarar verebileceğini söylüyor. Çok sert fırçalamaktan dişlerinizi bir araç olarak kullanmaya kadar, bu küçük yanlış adımlar ileride daha büyük sorunlara yol açabiliyor. Diş hekimliği uzmanları farkında olmadan bile yaptığınız ve ağız sağlığınıza zarar verebilecek alışkanlıklar hakkında uyarıyor.