Kansere Neden Olan Mutasyon Taşıyan Donörün Spermleriyle Dünyaya Gelen 67 Çocuk
Nadir görülen kansere sebep olan genetik mutasyon taşıyan donörün spermleri, en az 67 çocuğun dünyaya gelmesinde rol oynadı.
Olay, iki ailenin çocuklarında nadir bir genetik varyantla ilişkili kanser geliştiğini fark etmesi ve kliniklere başvurmasıyla ortaya çıktı.
46 aileden 67 çocuk test edildi, 23 çocukta mutasyon saptanırken 10 çocuğa lösemi ve non-Hodgkin lenfoma teşhisi konuldu.
The Guardian’ın aktardığına göre, risk taşıyan çocuklar için düzenli olarak tüm vücut MRI taramaları ve diğer testler önerildi.
Avrupa Sperm Bankası, donörün spermlerinde TP53 genindeki mutasyonun bulunduğunu doğruladı ancak her donör için 75 aile sınırı olduğunu belirtti.
2008’de bağış yapıldığında kanserle ilişkilendirilmeyen nadir mutasyon, standart tarama yöntemleriyle tespit edilemedi.
Uzmanlar Endişeli
Uzmanlar, uluslararası düzeyde kabul edilmiş donör spermlerinin kullanımıyla ilgili sınırların olmaması konusunda endişelerini dile getirdi.
Fransa’daki Rouen üniversite hastanesinden Dr. Edwige Kasper, tek bir donör için doğum veya aile sayısına sınırlama getirilmesi gerektiğini belirtti.
Dr. Kasper’ın laboratuvarı, mutasyonun Li-Fraumeni sendromuna neden olabileceği sonucuna vardı.
İngiltere’nin Leicester şehrindeki De Montfort Üniversitesi’nden Profesör Dr. Nicky Hudson, bu olayın insan üreme hücrelerinin ülkeler arasında taşınmasının zorluklarını vurguladı.
Hudson, etkilenen çocuk sayısının ve ailelerin birden fazla ülkeye yayılmasının izlenmesinin zorluğuna dikkat çekti.
Avrupa Sperm Bankası sözcüsü Julie Paulli Budtz, donörün detaylı olarak test edildiğini ancak kanser mutasyonlarının tespit edilemediğini savundu ve uluslararası düzeyde aile sınırlaması konusunu desteklediklerini belirtti.