Yaşanan sorunlara karşı psikolog takviyesi ile meselelerin anlaşılması ve vaktinde tahlil bulunması çocuk yahut ergenin gelişimi için hayati kıymete sahiptir. Ergenlik devri, bir çocuğun çocukluktan yetişkinliğe geçiş yaptığı periyottur ve ekseriyetle 10 ile 19 yaşları ortasında gerçekleşir. Bu devirde genç yetişkin, çok fazla zihinsel ve fizikî değişiklik yaşamaya başlar. Bilhassa hormonlardaki değişikliklerin yarattığı kimyasal değişimler ergen bireylerin duygudurumlarını, kanılarını ve davranışlarını tesirler.
Psikolog ve Aile Danışmanı Rojin Nazik, çocuk ve ergen psikolojisine ait izlenilmesi gereken yolları anlattı.
Nazik’in açıklamaları şöyle:
Çoğu vakit, bu değişiklikler ortaya çıkmaya başladığında, ergenler çok derecede hassas hale gelir ve inanç düzeylerinde keskin değişimler, dalgalanmalar yaşamaya başlarlar. Bu kademede pek çok ergen, ebeveynlerinin onlara baskı yaptığını ve daha fazla özgürlüğe gereksinimi olduğunu hisseder. Bu nedenle birden fazla çocuk ergenlik devrine geldiğinde geri çekilme eğilimindedir ve ebeveynleriyle vakit geçirmekten imtina eder. Ayrıyeten bu periyotta vücutlarının ve cinselliklerinin daha fazla farkına vardıklarından yeni arkadaşlar edinmek ve yeni şeyler denemek isterler. Bu epeyce baş karıştırıcı bir vakittir; bu nedenle ergenlerin çocukluktan yetişkinliğe geçiş süreçlerinde, sağlıklı ve sağduyulu yetişkinler haline gelmelerine imkan tanımak, his ve niyetlerine rehberlik edebilmek için psikoterapi yararlı olabilir.
Ergen terapisi, gençlerin hislerini, davranışlarını ve niyetlerini anlamalarına yardımcı olmayı amaçlayan bir danışmanlıktır. Çocuğunuz yaşadığı değişikliklerle başa çıkmakta zorlanıyorsa, meselelerin oluşmasını ve daha da berbata gitmesini beklemek yerine, onları terapi ve danışmanlık dayanağı almaya yönlendirmeniz önerilir.
ÇOCUKLARIN TERAPİYE NASIL DURUMLARDA MUHTAÇLIĞI VARDIR?
Yetişkinler çocukluğu oyun ve cümbüş dolu dertsiz bir vakit olarak düşünmeyi severler, lakin bu tüm çocuklar için geçerli değildir. Çocuklar, yetişkinleri rahatsız eden tıpkı duygusal sıhhat problemlerine ve duygudurum bozukluklarına karşı hassastır. Çoklukla refah hislerine ve duygusal, toplumsal, entelektüel gelişim kapasitelerine müdahale eden bu olumsuz his, fikir ve davranışlar psikoterapi yoluyla çözülebilir. Terapi, çocukların düşüncelerinin nedenlerini anlamalarına ve gelecekte sağlıklı bir halde başa çıkma maharetleri kazanmalarına yardımcı olabilir. Çocuk ve Ergen terapisi bu bağlamda sizi ve çocuğunuzun tasalarını anlamak için kapsamlı, ihtimamlı ve işbirliğine dayalı bir yaklaşım uygulayarak problemlerin nasıl geliştiğine ait bağlamsal bir kıymetlendirme yapar ve yardımcı olacak pratik stratejiler sunar.
Durumu tüm açılardan pahalandırmak için gerekirse ebeveynlere / bakıcılara ve öğretmenlere danışan çok sistemli bir yaklaşım kullanılır. Bu noktadan hareketle, çocuklar kendi düzeylerinde ilişkilendirilir, onlarla olumlu bir halde ilgilenmek ve gelişim kademelerine nazaran uyarlanmış stratejileri uygulamak için gerekli bilgi ve teknikler uygulanır. Bu formda, terapinin aktifliğini artırmak için tasarlanmış, besleyici ve kabul eden bir ortam gelişir. Bu cins bir terapi takviyesi, ebeveynlerin çocuklarının yaşadıkları zahmetleri ve bu kahırlarla başa çıkma yollarını anlamalarına ve geliştirmelerine yardımcı olabilir.
Çocuğunuzun akademik tahsili yahut davranışıyla ilgili özel kaygılarınız varsa IQ, öğrenme, gelişimsel ve davranışsal değerlendirmeler de mevcuttur.