Elektrikli araç sahiplerinin elini kolunu bağlayan zorunluluk kaldırıldı

Şarj Cihazı Kurulumu İçin Kolaylık Sağlayan Yönetmelik Değişti

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı geçen yıl valiliklere şarj cihazı kurulumunu kolaylaştıran yeni hükümler içeren bir yazı gönderdi. Şimdi ise Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle bu süreç daha da basitleştirildi.

Yönetmeliğin 59. maddesinde yapılan değişiklikle artık ortak alanlarda şarj cihazı kurulumu için yapı ruhsatına gerek olmadığı resmiyet kazandı.

Yeni Düzenlemeyle Apartman ve Konut Sitelerinde Kolaylık Sağlanacak

Bu düzenleme sayesinde apartman ve sitelerde şarj cihazı kurulumu oldukça kolaylaşacak. Artık, cihaz kurulumu için kat maliklerinin 4/5’inin değil, yarısından fazlasının onay vermesi yeterli olacak.

Özel Ev Sahipleri İçin Serbestlik

Konut alanlarında otoparkı olan kişilere de şarj cihazı kurulumunda diğer alanları etkilememek koşuluyla serbestlik tanındı.

Diğer Değişiklikler İse Şöyle

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde bir dizi güncelleme yaptı.

Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan değişikliklerle binalarda yağmur suyu ve gri su kullanımından Yeşil Sertifika’ya, elektrikli araçlar için kurulacak şarj ünitelerinden engelsiz çocuk oyun alanlarına kadar pek çok konuda güncelleme yapıldı.

2026 yılından itibaren belirli büyüklükteki özel ve kamuya ait binalarda yağmur suyu ve gri su sistemlerinin kurulması zorunlu hale gelecek. Gri suyun arıtılarak tuvalet rezervuarlarında kullanılması sağlanacak. Bu sistemlerle yılda ortalama 4 milyon metreküp su tasarrufu ve Mogan Gölü kadar suyun korunması hedefleniyor.

Ayrıca, 2026’dan sonra yapılan yeni kamu binalarının Yeşil Sertifika’ya sahip olması gerekecek. Bu sayede yıllık 600 milyon kilovatsaat enerji tasarrufu ve 50 milyon kg sera gazı azaltımı sağlanacak.

Yönetmeliğe göre, 2,500 metrekarelik park alanlarının en az yüzde 4’ü engelli çocuklar için ayrılacak ve tüm çocukların rahatça oynayabileceği şekilde tasarlanacak.

Ayrıca, yapı ruhsatı ve izin belgelerinde artık elektrikli araç şarj üniteleri, güneş enerji sistemleri, rüzgar enerji sistemleri gibi tesisatlar yer alacak.

Rüzgar Türbinleri ve Yapı Standartları

Yönetmelikte rüzgar türbinlerinin kurulumuna ilişkin yeni standartlar getirilecek. Binalarda kullanılan malzemelerin ve atıkların çevreye en az zarar verecek şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla bir veri tabanı oluşturulacak. Bina yaşam döngüsü verileri dijital ortama aktarılacak ve bu sayede süreçlerin dijitalleştirilmesi sağlanacak.

Related Posts

Son 12 yıldır böylesi görülmedi: İflas eden edene

Dünya krizde… Kapitalizmin son yıllarda girdiği kriz her alanda kendini gösteriyor. Dünya ekonomisinde de şirket iflasları pandemi sonrası dönemde ciddi artış gösterdi. 47 ülkeyi kapsayan Dun & Bradstreet 2024 Küresel İflas Raporu, küresel iflas …

Bakan Kurum Ödemiş’te orman yangını koordinasyon toplantısına başkanlık etti

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, orman yangının meydana geldiği İzmir’in Ödemiş ilçesinde düzenlenen koordinasyon toplantısına başkanlık ederek çalışmalarla ilgili son durumu değerlendirdi.

Vatandaş Bakan Şimşek’i topa tuttu: Ekonomik modeliniz ile emekli dibi gördü

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, haziran ayı enflasyon verilerine ilişkin sosyal medya hesabından paylaşım yaptı. Vatandaşlar, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yüzde 1,37 olarak açıkladığı haziran enflasyon verilerini “Enflasyonda yavaşlama …

Öğretmen, esnaf ve sağlık memurundan gençlere çağrı: Piknik havasında çalışmak isteyene öneriyoruz

Kentte 40 yıldır öğretmenlik yapan Yalçın Kartarı, esnaf emeklisi Cemal Çelebi ve sağlık çalışanı Hasan Gökçay ile birlikte arıcılık faaliyetlerini sürdürüyor. Öğretmen Kartarı, arıcılığın hem ruhsal hem ekonomik olarak fayda sağladığını belirterek …

Kilis’te biber hasadı başladı

Kilis’te kentin önemli gelir kaynaklarından biri olan ve yaklaşık 54 bin dekarda ekilen biberin hasadına başlandı.

1.4 milyon TL’lik kombi ve klima! ‘Uygun fiyat’ vaadine inandı, dolandırıldı

Mardin’in Nusaybin ilçesinde Aysel Karadeniz Genç (34) ve eşi, uygun fiyat vaadiyle doğal gaz, kombi ve klima tesisat işi için anlaştıkları firmaya 1,4 milyon TL ödeme yaptı. Teslim edilmeyen cihazlar ve kapatılan iş yerinin ardından çift, dolandırıldıkları iddiasıyla hukuki süreç başlattı.