Girmeler Höyük Yerleşimi kazısında ‘erken Anadolu geni’ne rastlandı

Girmeler Höyük Yerleşiminde Tarihi Kazı Çalışmaları Devam Ediyor

Muğla‘nın Seydikemer ilçesine bağlı Girmeler Mahallesi’nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Akdeniz Üniversitesi işbirliğiyle, Prof. Dr. Taner Korkut liderliğinde ve Prof. Dr. Burçin Erdoğu’nun alan sorumluluğunda kazı çalışmaları sürdürülüyor.

Geçmişi 14 Bin Yıl Öncesine Dayanıyor

Kazı alanı sorumlusu Prof. Dr. Erdoğu, Girmeler’deki mağaraların ağzı ve dışında yer alan yok edilmiş höyüğün tabanında kazı çalışmaları yapıldığını açıkladı. Erdoğu, Girmeler’deki yerleşimin 14 bin yıl öncesine kadar uzandığını belirterek, amacın en eski yerleşim katmanlarını belirleyerek kültürel katmanları anlamak olduğunu vurguladı.

“Tarım Denemelerinin İzleri”

Girmeler’deki bulguların, Batı Anadolu‘da tarımın başlangıcı olarak nitelendirilebilecek süreci yansıttığını belirten Erdoğu, “Girmeler’de milattan önce 9’uncu bin yılda insanların yuvarlak planlı kulübelerde yaşadığı ve tarım denemelerine başladığı anlaşılıyor. Avcı-toplayıcı oldukları halde tarımı denedikleri görülüyor. Bu durum oldukça önemli çünkü bu bölgede ilk kez Batı Anadolu’da tarım izlerine rastlanıyor. Geleneksel olarak doğudan batıya bir göç dalgası olduğu ve yerleşimlerin bu bölgede göç ya da kolonizasyon sonucu milattan önce 7 bin yıllarında ortaya çıktığı düşünülüyordu. Girmeler kazısı bu yaklaşımı tamamen değiştirdi.” dedi. Erdoğu, Girmeler’deki insanların Batı Anadolu’daki neredeyse tüm yerleşik tarım topluluklarının atası olduğunu vurguladı.

“Eski Anadolu Genine Ulaşıldı”

Girmeler’de bulunan insanlara ait mezarları açığa çıkardıklarını dile getiren Erdoğu, “Bugüne kadar Batı Anadolu’da bilinen en eski iskeletlere sahip Girmeler yerleşimindeki iskeletler üzerinde antik DNA çalışması yapıldı. Yapılan antik DNA analizleri sonucunda erken Anadolu genine rastlandı.” ifadelerini kullandı.

“İlk Tarım Topluluklarının Kökeni”

Orta Anadolu’da “Anadolu geni” olarak bilinen, milattan önce 17 bin yıllarına tarihlenen Pınarbaşı iskeletlerindeki genlerle benzerlik gösterdiğini belirten Erdoğu, Girmeler’in Batı Anadolu’daki tüm ilk tarımcı toplulukların ataları olduğunu söyledi. Erdoğu, Girmeler’de seramiğe ve çanak çömlek yapımına geçilmesinin de Batı Anadolu için bir ilk olduğunu belirtti.

3 Özel Yapı Ortaya Çıkarıldı

Girmeler yerleşiminin kenarında, toplantılar, törenler ve ritüel faaliyetler için kullanıldığı anlaşılan 3 özel yapının gün yüzüne çıkarıldığını belirten Erdoğu, bu yapıların sönmüş kirece küçük taş parçaları karıştırılarak yapılmış terrazzo tabanlı, üzerleri geometrik ya da çizgisel desenlerle süslenmiş yapılar olduğunu açıkladı. Erdoğu, bu özel yapılardan birinin altında mezarlar bulunduğunu ve bu durumun Batı Anadolu arkeolojisi için bir ilk olduğunu belirtti.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır

Kaynak: AA / Umut Halavart – Teknoloji

Related Posts

Samsung’un karında yüzde 56’lık düşüş

Samsung’un açıkladığı yeri verileri göre şirketin faaliyet karında yüzde 56’lık düşüş kaydedildi.

Bowers & Wilkins, Pi6 ve Pi8 modellerini duyurdu

Bowers & Wilkins, Pi6 ve Pi8 true wireless kulaklıklarını geliştirirken üç yıl boyunca yüzlerce prototip üzerinde çalıştı. Kulak anatomisi üzerine yapılan araştırmalar, cinsiyet ve etnik kökenin boyutlara etkisinin olmadığını ortaya koydu. Bu …

Tesla’da kan kaybı sürüyor: Otomobil teslimatları ikinci çeyrekte yüzde 13,5 azaldı

ABD’li elektrikli araç üreticisi Tesla’nın otomobil teslimatları, bu yılın ikinci çeyreğinde, yıllık bazda yüzde 13,5 azaldı. Tesla, 2025’in ikinci çeyreğine ilişkin araç üretim ve teslimat verilerini açıkladı.

Yanında telefon olmadan Whatsapp’a girilir mi?

İnsanlar zaman zaman telefonlarını evde unutabiliyorlar. İş yerlerinde ise bilgisayardan Whatsapp’a bağlanması gerektiğinde sorun oluyor. Bu sorunun çözümü bulundu. İşte tüm detaylar… İlk önce Whatsapp’ı açmak istediğiniz bilgisayardan Web Whatsapp …

Dünyanın en güçlü teleskobu ilk görüntüleri paylaştı!

Evrenin sırlarını çözmeye bir adım daha yaklaştık. Amerika’daki Vera C. Rubin Gözlemevi, gökyüzünü izlemeye başladı ve ilk görüntülerini paylaştı. Sadece 10 saatlik gözlemle hem milyonlarca galaksi kayda geçti hem de daha önce hiç görülmemiş 2 bin 104 yeni asteroit keşfedildi.

ChatGPT’ye bugün alınacak en kötü telefonu sordular, cevap kırıcıydı: Asla var olmamalıydı!

Hangi akıllı telefonlar uzak durulması gerekenler listesinde? sorusuna ChatGPT’nin verdiği cevap teknoloji dünyasında gündem oldu. Kullanıcı yorumları, teknik analizler ve gerçek performans verilerini değerlendiren yapay zekâ, bugünün şartlarında alınabilecek en kötü telefonu açıkladı.