IEA’nın nisan ayına ait “Petrol Piyasası Raporu”na nazaran, Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası Rus petrol ihracatına uygulanan yaptırımlar nedeniyle ülkenin üretiminin günlük yaklaşık 1 milyon varil azalması, global arzdaki düşüşte en kıymetli rolü oynadı. Bu ölçü, Rusya’nın petrol arzında geçen yılın şubat ayından beri görülen en büyük kayıp olarak kayıtlara geçti.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı kimi üretici ülkelerden oluşan OPEC+ kümesinin aylık üretim düzeyi ile açıklanan üretim amaçları ortasındaki fark ise martta 1 milyon 300 binken, bu sayı nisanda günlük 2 milyon 700 bin varile yükseldi. Teknik sebeplerle üretim kapasitesini artıramayan küme, Libya ve Kazakistan’ın ihracat terminallerindeki plan dışı aksamalar sebebiyle toplam 400 bin varil civarında üretim kaybı yaşadı.
ABD’NİN ÜRETİMİNDE ARTIŞ KAYDEDİLDİ
OPEC+ kümesine dahil olmayan ABD’nin üretiminde ise günlük 380 bin varil civarında artış kaydedildi.
Rapora nazaran, OPEC ham petrol üretimi nisanda bir evvelki aya nazaran 50 bin varil artarak günlük 28 milyon 670 bin varile ulaştı.
Bu periyotta ham petrol dışındaki öbür konvansiyonel olmayan OPEC üretimi ise günlük 5 milyon 36 bin varil olarak kayıtlara geçti. Böylelikle OPEC’in toplam petrol üretimi geçen ay günlük 34 milyon 3 bin varil olarak gerçekleşti.
OPEC dışı ülkelerin günlük petrol üretimi ise kelam konusu periyotta bir evvelki aya nazaran yaklaşık 810 bin varil azalışla 64 milyon 920 bin varil oldu.
Buna nazaran, global petrol üretimi nisanda günlük 710 bin varil azalarak günlük 98,14 milyon varile geriledi.
GLOBAL PETROL TALEBİ ÖNGÖRÜSÜ DÜŞTÜ
IEA, Çin genelinde Covid-19 hadiselerine karşı alınan sıkı karantina tedbirlerinin dünyanın en büyük ikinci ve en süratli büyüyen petrol tüketicisi ülkesinin iktisadında yavaşlamaya neden olduğu gerekçesiyle bu yıl için global petrol talebini aşağı istikametli revize etti.
IEA, bu yılki global petrol talebi öngörüsünü 10 bin varil düşürerek yaklaşık 99 milyon 400 bin varile çekti. Global petrol talebi geçen yıl 97 milyon 550 bin düzeyindeydi.
Raporda, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın petrol fiyatlarındaki üst istikametli hareketlenmeleri destekleyerek talebi baskıladığı belirtilirken, bu iki faktörün talep tarafındaki tesirinin Batılı ülkelerin artan petrol talebi sayesinde yılın birinci çeyreğinde bir ölçü telafi edildiği kaydedildi.
Yılın son çeyreğinde ise artan petrol fiyatları ve olumsuz ekonomik göstergelerin talep üzerindeki baskısının daha da artarak talebin günlük 230 bin varil azalmasına neden olacağı ön görülüyor.
Petrol talebinde bu yıl günlük 36 milyon 921 bin varille Asya Pasifik Bölgesi’nin başı çekmesi beklenirken, bu bölgeyi 30 milyon 917 bin varille Amerika kıtası ve 14 milyon 265 bin varille Avrupa’nın izleyeceği kestirim ediliyor.