İnternetten alışveriş vatandaşların artık günlük hayatında olmazsa olmazlarından biri haline gelirken, ilaçların da internetten sipariş verenler için kritik bir ikazda bulunuldu.
Pharmetic Teşebbüsçü Eczacılar Derneği İdare Konseyi Lideri Uzm. Ecz. Kazım Aykanat, ilacın kesinlikle eczaneden alınması gerektiğini vurguladı. Uydurma ve kaçak ilacın dünyada büyüyen bir sorun olduğuna dikkat çeken Aykanat “İlacın internetten satısı kelam konusu olmadığı için hepsi uydurma. Zira içinde nitekim etken unsur olup olmadığı, ne kadar olduğu, yan tesirlerinin neler olabileceği bilinmiyor. Geçersiz ilaç öldürüyor” dedi.
Dünya Sıhhat Örgütü’nün 2021 datalarına nazaran ila. pazarının yüzde 10-15’i düzmece ila. yüzünden ölüyor. İnternette daha çok geçersiz ya da kaçak kanser ve diyabet ilaçlarına rastlanıyor. Ayrıyeten zayıflama, horman ve performans artırıcı destek eserlerin başı çektiği “merdiven altı” üretimler de halk sıhhatini tehdit ediyor.
Bu ilaçların bir kısmı tanınan ve saygın profesörlerin teklifleriymiş üzere sunuluyor.
10 İLAÇTAN BİRİ SAHTE
300 milyar doları aşan uydurma ve kaçak ilaç pazarıyla ilgili, 2020’de Avrupa’da en fazla ele geçirilen uydurma eserler ortasında ilacın 7. sırada olduğunu belirten Aykanat, “DSÖ’nün araştırmasına nazaran düşük ve orta gelirli ülkelerde dolaşan her 10 ilaçtan biri uydurma. Avrupa Polis Teşkilatı, 2019’da Avrupa’ya giren uydurma ilaçların Çin, Hindistan ve Singapur’dan geldiğini bildirirken, 2020’de Çin ve Türkiye’nin bu bahiste başı çektiğini söyledi. Ayrıyeten Hindistan’da üretilen vitaminlerin yüzde 60-70’inin uydurma olduğu aktarıldı. Düzmece sıtma ilaçlarından her sene Afrika’da 100 binden fazla çocuk ölüyor. Besin desteği ve ilaç her düzeyde denetlenebilir olmalı. Denetlenmeyen her eser en büyük ziyanı karaciğer ve böbreğe veriyor. Uzun devirde bedende birikerek organ hasarına ya da ani mevte yol açabiliyor.” dedi.