İşten ayrılanlar dikkat: Tazminatınızı faiziyle geri alabilirsiniz

Kıdem Tazminatı Almak İçin Bilinmesi Gerekenler

Kıdem tazminatı, uzun yıllar boyunca çalışanların hak ettiği bir ödemedir. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından belirlenen kurallara göre çalışanlar, belirli şartları sağladıklarında kıdem tazminatı alma hakkına sahiptir. Ancak son zamanlarda, bazı işverenlerin bu ödemelerde sorun çıkardığına dair şikayetler artmaktadır.

Dünya gazetesi köşe yazarı Özgür Erdursun’un ifadesine göre, sigortalı olarak çalışanlar, İş Kanunu’nun belirlediği şartlara uyarak prim gün sayılarını tamamlayarak SGK’dan alacakları “Kıdem Tazminatına Esas Yazı” ile işverenden kıdem tazminatı talep edebilirler.

Erdursun, bu hakkın zamana bağlı olarak değişen şartları olduğunu belirtiyor:

  • – 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar için 3600 gün,
  • – 9 Eylül 1999 – 30 Nisan 2008 tarihleri arasında sigortalı olanlar için 4500 prim günü ve 25 yıl sigortalılık ya da 7000 gün,
  • – 1 Mayıs 2008 tarihinden sonra sigortalı olanlar için her yıl artan prim günleri şartı geçerlidir.

Örneğin, 2009 yılında sigortalı olan bir kişi için en az 4700 gün, 2015 yılında sigortalı olan bir kişi için ise 5300 gün prim ödemesi gerekmektedir. Bu koşulları sağlayan çalışanlar, belirli yaş ve emeklilik şartlarını karşıladıklarında kıdem tazminatı almaya hak kazanırlar.

İşveren Ödeme Yapmazsa Ne Yapılmalı?

Erdursun’a göre, işverenin kıdem tazminatını ödemediği durumda çalışanlar şu adımları izlemelidir:

  1. Noter aracılığıyla ihtarname göndermek,
  2. Arabulucuya başvurmak,
  3. Gerektiğinde iş mahkemesinde dava açmak.

Mahkeme kararıyla birlikte, tazminatlar en yüksek banka faiziyle ödenir. 30 Haziran 2025 tarihine kadar geçerli olan kıdem tazminatı tavanı ise 46.655,43 TL olarak belirlenmiştir. Çalışanlar, yasalara uygun şekilde haklarını arayarak bu miktarı faiziyle birlikte alabilirler.

Related Posts

Dev döner firmasının işçileri greve başladı: Patronun lüks aracı çileden çıkardı

Almanya’nın Ludwigsburg kenti yakınlarındaki Murr kasabasında faaliyet gösteren döner üretim sektörünün önde gelen firmalarından Birtat’ta çalışan işçiler adına Gıda, İçecek, Restoran İşçileri Sendikasının (NGG) yürüttüğü toplu sözleşme …

Son 12 yıldır böylesi görülmedi: İflas eden edene

Dünya krizde… Kapitalizmin son yıllarda girdiği kriz her alanda kendini gösteriyor. Dünya ekonomisinde de şirket iflasları pandemi sonrası dönemde ciddi artış gösterdi. 47 ülkeyi kapsayan Dun & Bradstreet 2024 Küresel İflas Raporu, küresel iflas …

Bakan Kurum Ödemiş’te orman yangını koordinasyon toplantısına başkanlık etti

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, orman yangının meydana geldiği İzmir’in Ödemiş ilçesinde düzenlenen koordinasyon toplantısına başkanlık ederek çalışmalarla ilgili son durumu değerlendirdi.

Vatandaş Bakan Şimşek’i topa tuttu: Ekonomik modeliniz ile emekli dibi gördü

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, haziran ayı enflasyon verilerine ilişkin sosyal medya hesabından paylaşım yaptı. Vatandaşlar, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yüzde 1,37 olarak açıkladığı haziran enflasyon verilerini “Enflasyonda yavaşlama …

Öğretmen, esnaf ve sağlık memurundan gençlere çağrı: Piknik havasında çalışmak isteyene öneriyoruz

Kentte 40 yıldır öğretmenlik yapan Yalçın Kartarı, esnaf emeklisi Cemal Çelebi ve sağlık çalışanı Hasan Gökçay ile birlikte arıcılık faaliyetlerini sürdürüyor. Öğretmen Kartarı, arıcılığın hem ruhsal hem ekonomik olarak fayda sağladığını belirterek …

Kilis’te biber hasadı başladı

Kilis’te kentin önemli gelir kaynaklarından biri olan ve yaklaşık 54 bin dekarda ekilen biberin hasadına başlandı.