Kullanıcılar, ChatGPT’nin yeni görsel üretim aracına akın etti: “GPU’lar eriyor”

Son dönemin en büyük yapay zeka trendlerinden biri, OpenAI’ın geliştirdiği ve Studio Ghibli gibi spesifik tarzlarda görseller üretebilen yeni görüntü oluşturma aracı oldu. Kullanıcıların büyük ilgisiyle karşılanan bu teknoloji, bir yandan hayranlık uyandırırken diğer yandan OpenAI’ın altyapısını sınırlarına kadar zorluyor. CEO Sam Altman’a göre yeni araç sonrasında kullanıcılar adete ChatGPT’ye akın etmiş görünüyor.

OpenAI’ın GPT-4o destekli yeni görüntü oluşturma modeli, Japon animasyon efsanesi Hayao Miyazaki’nin tarzını veya diğer stüdyoların tarzını taklit eden görseller üretebilmesiyle dikkat çekiyor. Kullanıcılar, sadece metin komutlarıyla detaylı, el çizimi hissi veren, duygusal derinliği yüksek sahneler oluşturabiliyor.

Bu teknoloji, hem nostaljik hem de sanatsal yönüyle kısa sürede sosyal medyanın yeni gözdesi haline geldi. Ghibli tarzında yeniden hayal edilen tarihi olaylardan modern pop kültür figürlerine kadar birçok yaratıcı çalışma, interneti adeta ele geçirdi.

GPU’lar “erimeye” başladı

Ancak bu çılgınlık, OpenAI’ın donanım altyapısına beklenmedik bir yük bindirdi. CEO Sam Altman, sosyal medya üzerinden yaptığı bir paylaşımda, şirketin grafik işlemcilerinin (GPU) aşırı talep nedeniyle adeta “eridiğini” esprili bir dille dile getirdi.

Yapay zeka ile görsel oluşturma süreçleri, geleneksel görüntü işleme yöntemlerinden çok daha karmaşık. Yapay zeka, her bir pikseli analiz edip en uygun renk ve dokuyu belirlemek için milyonlarca hatta milyarlarca hesaplama yapıyor. Bu, büyük ölçekli GPU kümelerinin tam kapasite çalışmasını gerektiriyor. Kullanıcı talebi patladıkça, OpenAI’ın işlem gücünün sınırları da zorlanıyor. Hatta bu nedenle yeni özellik ücretsiz kullanıcıların kullanıma daha bugün açıldı. 

Bir saatte bir milyon kullanıcı

OpenAI’ın bu yeni özelliği, platforma rekor düzeyde yeni kullanıcı kazandırdı. Sam Altman’a göre, ChatGPT’nin piyasaya sürüldüğü günlerde bir milyon kullanıcıya beş günde ulaşılırken, Ghibli tarzı görüntü oluşturma özelliğinin eklenmesiyle sadece bir saat içinde bir milyon yeni kullanıcı kaydı gerçekleşti. Sohbet robotu geçtiğimiz ay haftalık 400 milyon aktif kullanıcıya ulaşmıştı.

Bu ani büyüme, OpenAI’ın altyapısını daha verimli hâle getirme çalışmalarını hızlandırırken, şirket geçici olarak bazı kısıtlamalar getirdi. Ücretsiz kullanıcılar için günlük üç görsel oluşturma sınırı getirildi ve sistemin aşırı yük altında çökmesini engellemek için işlem süreleri uzatıldı.

Related Posts

Samsung’un karında yüzde 56’lık düşüş

Samsung’un açıkladığı yeri verileri göre şirketin faaliyet karında yüzde 56’lık düşüş kaydedildi.

Bowers & Wilkins, Pi6 ve Pi8 modellerini duyurdu

Bowers & Wilkins, Pi6 ve Pi8 true wireless kulaklıklarını geliştirirken üç yıl boyunca yüzlerce prototip üzerinde çalıştı. Kulak anatomisi üzerine yapılan araştırmalar, cinsiyet ve etnik kökenin boyutlara etkisinin olmadığını ortaya koydu. Bu …

Tesla’da kan kaybı sürüyor: Otomobil teslimatları ikinci çeyrekte yüzde 13,5 azaldı

ABD’li elektrikli araç üreticisi Tesla’nın otomobil teslimatları, bu yılın ikinci çeyreğinde, yıllık bazda yüzde 13,5 azaldı. Tesla, 2025’in ikinci çeyreğine ilişkin araç üretim ve teslimat verilerini açıkladı.

Yanında telefon olmadan Whatsapp’a girilir mi?

İnsanlar zaman zaman telefonlarını evde unutabiliyorlar. İş yerlerinde ise bilgisayardan Whatsapp’a bağlanması gerektiğinde sorun oluyor. Bu sorunun çözümü bulundu. İşte tüm detaylar… İlk önce Whatsapp’ı açmak istediğiniz bilgisayardan Web Whatsapp …

Dünyanın en güçlü teleskobu ilk görüntüleri paylaştı!

Evrenin sırlarını çözmeye bir adım daha yaklaştık. Amerika’daki Vera C. Rubin Gözlemevi, gökyüzünü izlemeye başladı ve ilk görüntülerini paylaştı. Sadece 10 saatlik gözlemle hem milyonlarca galaksi kayda geçti hem de daha önce hiç görülmemiş 2 bin 104 yeni asteroit keşfedildi.

ChatGPT’ye bugün alınacak en kötü telefonu sordular, cevap kırıcıydı: Asla var olmamalıydı!

Hangi akıllı telefonlar uzak durulması gerekenler listesinde? sorusuna ChatGPT’nin verdiği cevap teknoloji dünyasında gündem oldu. Kullanıcı yorumları, teknik analizler ve gerçek performans verilerini değerlendiren yapay zekâ, bugünün şartlarında alınabilecek en kötü telefonu açıkladı.