Qualcomm Snapdragon X Serisi Intel’i Fiyat ve Pil Ömründe Tahtından Ediyor

Dell sızdırılan belgelerinde yaklaşan Snapdragon X tabanlı XPS 13 sistemlerini eski Intel tabanlı versiyonlarla karşılaştırıyor. Sonuçlar oldukça çarpıcı Qualcomm, pil ömrü ve fiyat avantajıyla Intel’i geride bırakıyor.

Yeni Qualcomm Snapdragon X Serisinin en önemli özelliklerinden biri pil ömrü olacak. ARM tabanlı işlemciler, modern güç tasarruflu çiplerin neler yapabileceğine dair yeni bir standart belirleyebilir. Elbette bu da AMD ve Intel’i pil verimliliğine daha da fazla odaklanmaya zorlayacak.

Dell, şirket içi testlere dayanarak Qualcomm X Serisinin %68 ila %98 daha iyi pil ömrü sağlayacağını tahmin ediyor. XPS 13 Plus, video oynatma (yerel dosya şeklinde) sırasında pil ömrünü neredeyse iki katına çıkaracak. Şirket Snapdragon tabanlı dizüstü bilgisayarların ekran türüne bağlı olarak 16,8 ila 29,9 saat pil ömrü sağlayacağını iddia ediyor. Daha doğrusu FHD+ seçeneği 29,6 saat, QHD 21,9 saat ve OLED 16,8 saat. Bu değerler neticesinde Intel Alder Lake-P çipine kıyasla pil ömründe sırasıyla %91, %98 ve %68’lik bir gelişme olduğu anlamına geliyor.


Kaynak: VideoCardz ve DELL

Qualcomm da resmi bir açıklamada 25+ saat kesintisiz video oynatma süresi iddia ediyor. Yerel video oynatmada Intel Core Ultra CPU’lara kıyasla %43 daha uzun pil ömrünün olduğu tahmin ediliyor.

Qualcomm Snapdragon X ile donatılmış XPS 13 dizüstü bilgisayarın üretimi Intel’e kıyasla daha ucuz olacak, en azından işlemcinin kendisi daha düşük fiyatla katkıda bulunacaktır.
Dell, Tributo kod adlı Dell XPS 13 Plus serisini Qualcomm işlemcilere yükseltiyor. Belgeler de tam üretim planını, maliyetini ve zorluklarını özetliyor. Qualcomm çiplerinin Intel Raptor Lake-P serisinden çok daha düşük maliyetli olacağı vurgulanmış.

2023 tahminlerine göre, 10 çekirdekli Nuvia (Snapdragon X Plus) ile Dell XPS 145 dolara mal olacakken, Core i7-1360P tabanlı önceki model 293 dolara mal oldu. Dolayısıyla yalnızca CPU tek başına bilgisayarın fiyatına büyük katkıda bulunuyor. Bilgisayar 1199 ABD dolarından piyasaya sürülürse Apple MacBook Air’in lansman fiyatıyla aynı olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx