Rusya’da askerlerin savaştan dönmesini isteyen kadın örgütü ‘yabancı ajan’ ilan edildi

Rusya-Ukrayna savaşı 24 Şubat 2022 tarihinden bu yana devam ederken, Ukrayna’daki savaşa katılan eşleri ve partnerlerinin savaştan geri dönmesi için kampanya yürüten ‘Put’ Domoi’ (Eve Giden Yol) isimli kadın örgütü ‘yabancı ajan’ kategorisine alındı.

Moscow Times gazetesinin aktardığına göre, Rusya Adalet Bakanlığı, başkent Moskova’da başını kadınların çektiği eylemler düzenleyen ve Ukrayna’da savaşan askerlerin dönmesi talebinde bulunan kadın hareketini ‘yabancı ajan’ ilan etti. Bakanlıktan yapılan açıklamada, grubun Rusya ve Rusya ordusu hakkında ‘olumsuz bir imaj’ oluşturmak için çalıştığı ve ‘yasadışı protesto’ çağrılarında bulunduğu ileri sürüldü.

BAŞKAN ADAY ADAYI DUNTSOVA DA ‘YABANCI AJAN’ LİSTESİNDE

Adalet Bakanlığı, hareketin liderlerinden Maria Andreyeva’yı da ‘yabancı ajan’ olarak etiketledi. Andreyeva, asker eşlerinin oluşturduğu hareketin bilindik yüzlerinden biri haline gelmişti. Konu hakkında Agence France-Presse (AFP) haber ajansına konuşan Andreyeva, “Ben buna katılmıyorum. Bunu protesto edeceğim” ifadelerini kullandı.

Rus yetkililer, kadın örgütünün daha önce düzenlediği eylemleri hedef almamıştı. Bu senenin başından bu yana zaman zaman Moskova’da eylemler yapan kadınların arasında, mart ayında yapılan seçimlerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e karşı aday olmak isteyen ancak adaylığı kabul edilmeyen Yekaterina Duntsova da vardı. Duntsova da bakanlığın aldığı son kararla ‘yabancı ajan’ kategorisine alındı. Duntsova, bağımsız medya kuruluşu SOTA’ya yaptığı açıklamada, bunun beklediği bir adım olduğunu ama zamanlamanın tuhaf olduğunu söyledi. Duntsova, “Bunu seçim kampanyası sırasında yapabilirlerdi” dedi.

Öte yandan, alınan bu kararla birlikte Duntsova ‘yabancı ajan’ kategorisine alındığı için kendisinin herhangi siyasi bir makam için aday olması mümkün olmayacak. Duntsova’nın açıklamada bulunduğu SOTA medya projesi de Rusya’nın ‘yabancı ajan’ listesinde.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx