TÜİK verileri ‘özgün eser’ diye gizledi

TÜİK Verileri Mahkemeye ‘Özgün Eserim’ Diye Sunmuş

Milyonlarca emekli ve çalışanın düşük zam almasına sebep olduğu iddiasıyla dava açılan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), enflasyon hesabında kullandığı fiyat verilerini mahkemeye ‘özgün eserim’ diye sunduğu ortaya çıktı. TÜİK davasının avukatı Ali Erdem Gündoğan, verilerin özgün eser olmadığını, TÜİK’in bu yöntemle veri gizlemeye çalıştığını mahkemeye bildirdi.

Verileri Talep Etti

SÖZCÜ’ye konuşan Gündoğan, “Özgün eser diyerek gizlenen o veriler 2022’ye kadar her ay yayınlanıyordu. Gizli olacak hiçbir yanı yok. Açıklanmayan veriler yüzünden insanlar düşük zam aldı, yoksullaştı. Yoksulluk TÜİK’in özgün eseri haline geldi” dedi. Yargıtay Onursal Üyesi Seyfettin Çilesiz’in TÜİK aleyhine açtığı asılsız veri davasında Ankara 6. İdare Mahkemesi ara kararla kurumdan enflasyon hesabında kullandığı ürün fiyatlarının listesini istemiş, TÜİK de verilerin sadece bir bölümünü ‘gizli’ notuyla sunmuştu. Avukat Gündoğan, mahkemeye verdiği ek beyan dilekçesinde, şifreli flaş bellekteki verilerin davacı taraf olarak kendilerine verilmesini, TÜİK’in gönderdiği bilgilerin eksik olup olmadığının bilirkişi tarafından incelenmesini, bilgiler tam gönderilmişse bilirkişi tarafından enflasyonun yeniden hesaplanmasını istedi.

TÜİK’in şirketlerle internetten aldığı fiyat bilgisini mahkemeye sunmayarak ara kararı ihlal ettiğini belirten Gündoğan, TÜİK’in 2005’ten 2022’ye kadar yayınladığı fiyat verilerini flaş bellekle mahkemeye sunarak, ‘özgün ve gizli’ olduğunu iddia etmesinin doğru olmadığını belirtti.

İki ayrı fiyat mı var?

Avukat Ali Erdem Gündoğan, TÜİK’in çarşı pazarın dışında perakendeci şirketlerden ikili protokolle fiyat topladığını ancak fiyatları ‘gizli veri’ diyerek mahkemeye vermediğini bildirdi. Gündoğan mahkemeye, “TÜİK neden iş yerleri ile ikili protokol yapma ihtiyacı duyuyor? Şirketler kamuya ayrı, TÜİK’e ayrı fiyat mı veriyor? Ayrı fiyat listesi yoksa veriler niçin gizleniyor” sorularını yöneltti.

Gündoğan, TÜİK’in alandan derlenen mal ve hizmet fotoğraflarını da gizli veri olduğu iddiasıyla göndermeyerek mahkemeden bilgi gizlediğini bildirdi.

Emekli taş kaynatmış Şimşek için para toplamıştı

TÜİK, yılın başından bu yana yine eylemlerin adresi oldu. KESK üyeleri mart ayında düşük zam oranlarını protesto etmişti. Tüm Emekliler Sendikası üyesi emekliler de TÜİK binası önünde taş kaynatmış, Hazine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek için para toplamıştı.

Related Posts

Kilis’te biber hasadı başladı

Kilis’te kentin önemli gelir kaynaklarından biri olan ve yaklaşık 54 bin dekarda ekilen biberin hasadına başlandı.

1.4 milyon TL’lik kombi ve klima! ‘Uygun fiyat’ vaadine inandı, dolandırıldı

Mardin’in Nusaybin ilçesinde Aysel Karadeniz Genç (34) ve eşi, uygun fiyat vaadiyle doğal gaz, kombi ve klima tesisat işi için anlaştıkları firmaya 1,4 milyon TL ödeme yaptı. Teslim edilmeyen cihazlar ve kapatılan iş yerinin ardından çift, dolandırıldıkları iddiasıyla hukuki süreç başlattı.

Vergi incelemeleri dijitalleşti: e-İnceleme sistemi kullanıma açıldı

Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı (VDK), e-İnceleme Sistemi’nin bugün itibarıyla uygulanmaya başlandığını bildirdi.

Spot piyasada doğal gaz fiyatları (30 Haziran 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, dün spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi 20 milyon 22 bin 845 lira oldu. Bu tutar, önceki gün 21 milyon 527 bin 90 lira olarak açıklanmıştı. Spot doğal gaz piyasasında dün 1000 metreküp doğal gazın …

Kurultay davası başladı BIST yükseldi

Piyasalar, haftanın ilk gününde CHP Kurultay davasına odaklanmış durumda. Geçen haftayı yoğun geçiren piyasalarda bu hafta CHP Kurultay davası ve açıklanacak enflasyon verisi gündemi büyük yer tutuyor. DAVADAN ÇIKACAK KARAR ÖNEMLİ CHP Kurultay …

Kayıt yaptırmayan sürücülere dev cezalar yolda: Bugün son gün!

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) uygulaması bugün itibarıyla zorunlu oldu. Sisteme kayıt yaptırmayan ticari araç sahipleri, vergi avantajlarından mahrum kalacak ve yüksek para cezalarıyla karşılaşacak.