Yatırımcılar dikkat: Altında 6 ayın en kötü haftalık performansı

Emtia Piyasaları, ABD ve Çin Gümrük Vergisi Anlaşması ile Dalgalı Bir Hafta Geçirdi

Emtia piyasaları, ABD ile Çin arasındaki 90 günlük gümrük vergisi anlaşması ile oluşan iyimserlik havasıyla hareket etse de, para politikası belirsizlikleri ve güçlenen dolar endeksi nedeniyle karışık bir haftayı geride bıraktı. Altın, geçtiğimiz altı ayın en kötü haftalık performansını sergiledi.

Fed Başkanı Powell’dan Uyarı Geldi

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, “daha sık ve kalıcı arz şokları” ile ilgili uyarılarda bulunarak, ekonomik koşulların 2020’den bu yana önemli ölçüde değiştiğini ve bankanın para politikası stratejisinin bu değişikliklere uygun şekilde gözden geçirileceğini belirtti.

ABD’de açıklanan zayıf enflasyon verileri fiyatlamalar üzerinde etkili oldu. Nisan ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), beklentilerin altında kalarak aylık bazda yüzde 0,2 arttı.

Para piyasalarında, Fed’in tarife kaynaklı fiyat baskılarını izlemeye devam edeceği beklentisi hakim. Faiz indirimi beklentileri eylül ayına ötelendi ve yıl içinde toplam iki indirim öngörülüyor.

Altın, Küresel Risk İştahı ve Dolar Endeksi Etkisiyle Değer Kaybetti

Altın ve diğer değerli metaller, küresel risk iştahındaki artışın etkisiyle güvenli liman talebinin azalması ve güçlenen dolar endeksi nedeniyle değer kaybetti. Altının ons fiyatı, ABD-Çin ticaret geriliminin azalmasıyla gerileyerek 6 yılın en düşük haftalık performansını kaydetti.

Analizlere göre, faiz getirisi olmayan altın, düşük faiz ortamlarında genellikle değer kazanır. Dolardaki güçlenme ve ABD-Çin ticaret anlaşmasındaki belirsizlikler altın fiyatlarını olumsuz yönde etkiliyor.

Bu dönemde altın, platin, paladyum ve gümüş gibi diğer metaller de değer kaybetti. Altın yüzde 2,7, platin yüzde 0,8, paladyum yüzde 1,6 ve gümüş yüzde 1,4 oranında değer kaybetti.

Baz Metaller Ticaret Savaşları ve Arz Fazlaları ile Karışık Bir Haftayı Geride Bıraktı

Baz metaller, ticaret savaşları konusunda yaşanan belirsizlikler nedeniyle karışık bir seyir izledi. Küresel büyüme beklentilerine destek sağlayan ticaret savaşlarının sakinleşmesine rağmen, stok fazlaları fiyatlara baskı oluşturdu.

Özellikle yaşanan yoğun bakır stok artışı, ABD’ye yönelik ithalat tarifesi tehdidi ve ticaret savaşları gibi faktörler fiyatlar üzerinde belirleyici oldu. Bu dönemde, bakır ve nikel gibi baz metallerde değer kaybı görülürken, diğer baz metallerde ise artış yaşandı.

Petrol, Küresel Büyüme ve Ticaret Anlaşmaları ile Değer Kazandı

Petrol fiyatları, ABD-Çin ticaret gerginliğinin hafiflemesi ve küresel büyüme beklentilerinin artmasıyla yükseliş yaşadı. Ancak, belirsiz ticaret politikaları ve güçlü dolar endeksi ciddi riskler oluşturmaya devam ediyor.

Ayrıca, Rusya-Ukrayna arasındaki barış müzakereleri ve ABD-İran nükleer anlaşması haberleri, petrol fiyatları üzerinde etkili oldu. Uzmanlar, olası bir nükleer anlaşmanın kaldırılacak yaptırımlar aracılığıyla İran’ın petrol üretimini artırabileceğini ve küresel piyasalara ek arz sağlayabileceğini ifade etti.

Bu hafta, brent petrolün varil fiyatı yüzde 1,8 artarken, New York Ticaret Borsası’nda işlem gören doğal gazın fiyatı ise yüzde 12,4 düştü.

Tarım Emtiaları, İhracat Haberleri ve Arz Talep Dengelemesi ile Dalgalı Bir Hafta Geçirdi

Buğday ve mısır gibi tarım emtialarında, ihracat haberleri ve arz talep dengesine yönelik belirsizlikler nedeniyle dalgalı bir seyir izlendi. Özellikle mısır ve buğdayda yaşanan gelişmeler, bu emtia fiyatlarını etkiledi.

Ayrıca, kakao fiyatlarındaki yükselişin, Batı Afrika’da devam eden rekolte düşüşü, El Nino kaynaklı kuraklık ve spekülatif pozisyonlardaki artış gibi faktörlere bağlı olduğu bilgisi verildi.

Bu hafta, tarım emtialarında kile başına fiyatlar değişkenlik gösterdi. Soya fasulyesinde yüzde 0,1 ve mısırda yüzde 1,5 değer kaybı yaşanırken, pirinç yüzde 0,8 ve buğday yüzde 0,6 oranında artış gösterdi.

Related Posts

Musk’ın yeni siyasi partiyi duyurmasının ardından Tesla hisseleri düştü

Tesla hisseleri daha sonraki dönemdeki kayıplarının bir kısmını telafi etti, ancak hala yüzde 6,5 aşağıdaydı. Trump, “Elon Musk’ın tamamen ‘rayından çıktığını’ görmek beni üzüyor” dedi ve Musk’ın, ana Cumhuriyetçi ve Demokrat partilerle rekabet …

Dev döner firmasının işçileri greve başladı: Patronun lüks aracı çileden çıkardı

Almanya’nın Ludwigsburg kenti yakınlarındaki Murr kasabasında faaliyet gösteren döner üretim sektörünün önde gelen firmalarından Birtat’ta çalışan işçiler adına Gıda, İçecek, Restoran İşçileri Sendikasının (NGG) yürüttüğü toplu sözleşme …

Son 12 yıldır böylesi görülmedi: İflas eden edene

Dünya krizde… Kapitalizmin son yıllarda girdiği kriz her alanda kendini gösteriyor. Dünya ekonomisinde de şirket iflasları pandemi sonrası dönemde ciddi artış gösterdi. 47 ülkeyi kapsayan Dun & Bradstreet 2024 Küresel İflas Raporu, küresel iflas …

Bakan Kurum Ödemiş’te orman yangını koordinasyon toplantısına başkanlık etti

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, orman yangının meydana geldiği İzmir’in Ödemiş ilçesinde düzenlenen koordinasyon toplantısına başkanlık ederek çalışmalarla ilgili son durumu değerlendirdi.

Vatandaş Bakan Şimşek’i topa tuttu: Ekonomik modeliniz ile emekli dibi gördü

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, haziran ayı enflasyon verilerine ilişkin sosyal medya hesabından paylaşım yaptı. Vatandaşlar, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yüzde 1,37 olarak açıkladığı haziran enflasyon verilerini “Enflasyonda yavaşlama …

Öğretmen, esnaf ve sağlık memurundan gençlere çağrı: Piknik havasında çalışmak isteyene öneriyoruz

Kentte 40 yıldır öğretmenlik yapan Yalçın Kartarı, esnaf emeklisi Cemal Çelebi ve sağlık çalışanı Hasan Gökçay ile birlikte arıcılık faaliyetlerini sürdürüyor. Öğretmen Kartarı, arıcılığın hem ruhsal hem ekonomik olarak fayda sağladığını belirterek …