Zeytinliklerin Madencilik Faaliyetlerine Açılması Yasa Haline Geldi
Zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasına olanak tanıyan düzenleme, tartışmalar eşliğinde yasalaştı.
Atık Yönetimi ve Atıktan Enerji Üreticileri Derneği Başkanı Ali Rıza Öner, madencilik faaliyetlerinin yürütülürken doğanın da korunması gerektiğine dikkat çekti.
Öner, Türkiye’deki orman alanlarının binde 3’ünün madencilik faaliyetlerine ayrıldığını belirtti.
Türkiye’nin enerji ve maden kaynaklarına duyulan ihtiyacı vurgulayan Öner, “Ancak aynı zamanda kutsal bir tarım ürünü olan zeytin gibi varlıklarımız da var. Bu dengeyi iyi sağlamak gerekiyor.” şeklinde konuştu.
“Maden için kesilen ağaç sayısı, Türkiye’deki tüm ağaçların çok küçük bir yüzdesidir” diyen Öner, “Zeytinlikler adı altında yapılan yatırımlar genellikle halkın tarım yaptığı alanlar değildir, sadece zeytinlik olarak adlandırılmaktadır.” değerlendirmesinde bulundu.
Öner ayrıca doğaya saygının önemini vurguladı.
22 Milyon 500 Bin Ağaç Dikildi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın verilerine göre, 49 ilde rehabilite edilen 167 maden sahasında 22 milyon 500 bin ağaç dikildi.
Öner, maden sahalarındaki rehabilitasyon çalışmalarının önemine dikkat çekti.
Bakanlığın özellikle maden sahalarının rehabilite edilmesi için önemli projeler geliştirdiğini belirten Öner, “Maden sahalarının atık yönetimi de oldukça kritik. Yani kullanımdan sonra doğaya geri kazandırılması büyük önem taşıyor.” şeklinde konuştu.