Şarj Cihazı Kurulumu İçin Kolaylık Sağlayan Yönetmelik Değişti
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı geçen yıl valiliklere şarj cihazı kurulumunu kolaylaştıran yeni hükümler içeren bir yazı gönderdi. Şimdi ise Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle bu süreç daha da basitleştirildi.
Yönetmeliğin 59. maddesinde yapılan değişiklikle artık ortak alanlarda şarj cihazı kurulumu için yapı ruhsatına gerek olmadığı resmiyet kazandı.
Yeni Düzenlemeyle Apartman ve Konut Sitelerinde Kolaylık Sağlanacak
Bu düzenleme sayesinde apartman ve sitelerde şarj cihazı kurulumu oldukça kolaylaşacak. Artık, cihaz kurulumu için kat maliklerinin 4/5’inin değil, yarısından fazlasının onay vermesi yeterli olacak.
Özel Ev Sahipleri İçin Serbestlik
Konut alanlarında otoparkı olan kişilere de şarj cihazı kurulumunda diğer alanları etkilememek koşuluyla serbestlik tanındı.
Diğer Değişiklikler İse Şöyle
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde bir dizi güncelleme yaptı.
Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan değişikliklerle binalarda yağmur suyu ve gri su kullanımından Yeşil Sertifika’ya, elektrikli araçlar için kurulacak şarj ünitelerinden engelsiz çocuk oyun alanlarına kadar pek çok konuda güncelleme yapıldı.
2026 yılından itibaren belirli büyüklükteki özel ve kamuya ait binalarda yağmur suyu ve gri su sistemlerinin kurulması zorunlu hale gelecek. Gri suyun arıtılarak tuvalet rezervuarlarında kullanılması sağlanacak. Bu sistemlerle yılda ortalama 4 milyon metreküp su tasarrufu ve Mogan Gölü kadar suyun korunması hedefleniyor.
Ayrıca, 2026’dan sonra yapılan yeni kamu binalarının Yeşil Sertifika’ya sahip olması gerekecek. Bu sayede yıllık 600 milyon kilovatsaat enerji tasarrufu ve 50 milyon kg sera gazı azaltımı sağlanacak.
Yönetmeliğe göre, 2,500 metrekarelik park alanlarının en az yüzde 4’ü engelli çocuklar için ayrılacak ve tüm çocukların rahatça oynayabileceği şekilde tasarlanacak.
Ayrıca, yapı ruhsatı ve izin belgelerinde artık elektrikli araç şarj üniteleri, güneş enerji sistemleri, rüzgar enerji sistemleri gibi tesisatlar yer alacak.
Rüzgar Türbinleri ve Yapı Standartları
Yönetmelikte rüzgar türbinlerinin kurulumuna ilişkin yeni standartlar getirilecek. Binalarda kullanılan malzemelerin ve atıkların çevreye en az zarar verecek şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla bir veri tabanı oluşturulacak. Bina yaşam döngüsü verileri dijital ortama aktarılacak ve bu sayede süreçlerin dijitalleştirilmesi sağlanacak.